16:9, 1:1, 9:16… Somevideoiden kuvasuhteet 2025

Artikkelia päivitetty 14.2.2025.

Videoita käytetään yhä enemmän päivittäisessä sosiaalisen median viestinnässä, mihin on isoilta osin vaikuttanut se, että niiden tekeminen on helpompaa ja edullisempaa kuin ennen. Kynnys on laskenut.

Somekanavia on kuitenkin lukuisia, ja lähes kaikissa on erilaiset vaatimukset sille, miten video saadaan näkymään ja toimimaan optimaalisesti katsojille, ja samalla tuottamaan haluttuja tuloksia.

Tässä blogijulkaisussa keskitymme siihen, miten eri kuvasuhteet toimivat eri kanavissa. Lisäksi eri kanavilla on erilaisia vaatimuksia esimerkiksi videon pituudelle.

Yleisimpiä kuvasuhteita ovat perinteinen vaakavideo (16:9), joita on totuttu katselemaan esimerkiksi television näytöltä, neliö (1:1), joka sopii eri sosiaalisen median kanaviin ja pystyvideo (9:16), jota käytetään erityisesti huippusuosituissa lyhytvideoissa, ja eri kanavien tarinaominaisuuksissa, kun katsojan koko huomio halutaan vangita lyhyillä, iskevillä videoilla.

Vaakavideo 16:9

Vaakavideo oli se alkuperäinen videoformaatti, joka sopii edelleenkin yleisimpiin kanaviin. Sen suosio on laskenut jatkuvasti, kun videosisältöä kulutetaan yhä enemmän mobiililaitteilla pystyasennossa, mutta se toimii ilman ongelmia Facebookin ja LinkedInin syötteissä, ja on myös YouTubessa suositeltu kuvasuhdeformaatti, eli soveltuu erityisesti ns. long form -videoihin.

Vaakavideoita voi jakaa myös esimerkiksi Instagramissa, mutta se ei ole suositeltava formaatti. Tämä siitä syystä, että Instagramia selataan puhelimella ylhäältä alaspäin, jolloin vaakavideo nappaa vain kapean kaistaleen käyttäjän ruudusta, eikä täten kiinnitä huomiota niin tehokkaasti.

Neliö 1:1

Neliö on nykyisin yleispätevin kuvasuhde, joka soveltuu käytännössä kaikkiin kanaviin, mutta ei ole nykyisin enää oikein missään se ykkösformaatti. Optimaalisimmillaan se on LinkedInissä, jolloin se näkyy fiksusti sekä mobiilissa, että tietokoneella selatessa. Neliö valtaa pystysuunnassa selattavalta feediltä hieman vaakavideota suuremman alueen, ja kiinnittää näin erityisesti mobiililaitteella selaavan huomion.

Vaikka LinkedIn ei kuuluisi markkinointikanaviisi, ovat vaaka- ja neliö-kuvasuhteet edelleen poikaa myös, jos teet maksettua mainontaa Metan kanavissa (Facebook+Instagram). Toteuttamalla videosi kaikissa kuvasuhteissa pääset hyödyntämään koko Metan mainosinventaaria optimaalisesti.

Pystyvideo 9:16

Pystyvideo on vuonna 2025 se kaikkein suosituin, ja samalla kovinta vauhtia kasvava kuvasuhdeformaatti, johtuen nopeiden, tehokkaiden ja suoraviivaisten lyhytvideoiden yleistymisestä eri kanavissa.

Pystyvideoiden kuvaaminen on erityisesti puhelimella melko luonnollistakin, selaillaanhan luuria muutenkin pystyasennossa.

Niiden suosio käynnistyi oikeastaan Snapchatin myötä, kyseisen palvelun painotettua niin vahvasti pystyyn kuvattua viestintää. Sisällöntuottajat alkoivat tuottaa omiin tarinoihinsa (my story) kevyttä, puhelimella pystyyn kuvattua sisältöä, jota yleisö sitten seurasi. Nopeasti tarinaominaisuuden kopioivat omaan palveluunsa myös Instagram, ja perässä esimerkiksi Facebook, Whatsapp ja myös LinkedIn, joka on sittemmin jo kuopannut oman story-ominaisuutensa.

Pystyvideoiden käytön mullisti ja samalla susoion räjäytti TikTok, jonka myötä lyhyet, äärimmäisen nopeatempoiset ja hauskat, musiikkia hyödyntävät pätkät yleistyivät kautta maailman. Myös tämä ominaisuus on viety muihinkin kanaviin, etunenässä Instagram ja Facebook Reelseillään ja YouTube Shorts-pätkillään.

Pystyvideo on ensisijainen formaatti TikTok-julkaisuihin, sekä Instagramin alle kolmen minuutin mittaisiin videojulkaisuihin (tätä lyhyemmät videot julkaistaan automaattisesti Reelseinä). Lisäksi niitä hyödyntävät Facebook Reels, Youtube Shorts ja eri kanavien Story-ominaisuudet. Pystyvideota voi postata myös LinkedIniin, jossa se toimii hyvin mobiililaitteella, mutta ei niin tehokkaasti tietokoneella syötettä selaaville. LinkedIn onkin koeponnistanut talven 2024-2025 aikana omaa video feed -videosyötettään mobiilikäyttäjille. Lue lisää LinkedIn Video Feedistä!

Kiinnostaako videoiden hyödyntäminen somessa? Tilaa sähköpostiisi kolmiosainen Kehitä videomainontaasi somessa -webinaarisarja!

Tarkemmin eri kanavien videovaatimuksista pääset lukemaan tästä.

Jos et jaksa itse miettiä näitä, niin saat kätevästi somevideot kaikkiin kanaviisi Heimolta. Näin me huolehdimme puolestasi, että kuvasuhteet ovat varmasti optimaaliset juuri niihin haluttuihin somekanaviin! 

Lisää blogitekstejä somesta ja sisältömarkkinoinnista:

Videomarkkinointi B2B:ssä: Näin teet sitä myyntiprosessin eri vaiheissa.
Lue lisää
Videomarkkinointi jatkuvana palveluna vai videotuotanto projektina?
Lue lisää
Vastuullisuusviestintä videoilla voi tehdä vastuullisuudesta yritykselle kilpailuedun.
Lue lisää