Miten ja miksi videopodcast sopii myös yritysten markkinointiin?

Videopodcast sopii erityisesti asiantuntijayrityksen markkinointiin.

Videopodcast on kasvattanut sisältömuotona viime vuosina suosiotaan tasaisesti.

Jo parin vuoden ajan erilaisissa markkinoinnin ja videomarkkinoinnin trendejä povaavissa artikkeleissa on ennustettu eri tahojen toimesta, että nopeatempoisten lyhytvideoiden ohella pinnalle kipuaisi myös niin kutsuttu long-form -videoformaatti, mikä tarkoittaa esimerkiksi pidempiä vlogeja, keskusteluohjelmia ja videopodcasteja. Nyt tuo ennakointi näyttää alkavan toteutua myös täällä Pohjolan perukoilla.

Mitä videopodcasteista on siis hyvä tietää, onko yrityksen  markkinoinnista vastaavana syytä ryhtyä toimenpiteisiin, ja millaisia mahdollisuuksia formaatti ylipäätänsä tarjoaa yritysten markkinoinnille? Näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan tässä artikkelissa.

Mikä on videopodcast ja miksi se on hyvä juttu?


Lyhyesti ja ytimekkäästi: Videopodcast on muuten kuin normaali audio-muotoinen podcast, mutta äänittämisen lisäksi se on kuvattu myös videomuotoon ja julkaistu videoalustoille, kuten Youtubeen.

Videopodcastin etuna pelkkään audio-podcastiin verrattuna on, että mahdollisia julkaisukanavia on tarjolla enemmän, kun jaksot voidaan julkaista vaikkapa edellä mainitussa Youtubessa, jolla on muuten 2,49 miljardia kuukausittaista käyttäjää, mikä tarkoittaa, että noin 1 / 3 kaikista maailman ihmisistä käyttää kanavaa vähintään kerran kuussa.

Videopodcastissa katsoja pääsee kuulemisen lisäksi myös näkemään puhujat ja arvioimaan näiden kehonkieltä, ilmeitä ja eleitä. Tämä tuo tahollaan podcastissa esiintyvät vielä pykälää lähemmäksi yleisöä. Videoon on mahdollista myös rakentaa tunnistettava graafinen ilme, joka toistuu jaksosta toiseen. Näin saadaan vahvistettua brändimielikuvaa monien aistien osalta.

Videopodcastissa huomionarvoinen seikka on se, että jokainen katsoja todella valitsee katsoa kyseisen jakson. Näyttökerroissa ei ehkä päästä lyhytvideoiden tasolle, sillä niissä homma perustuu siihen, että algoritmi syöttää käyttäjille näitä kiinnostavia videoita, ja vasta sen jälkeen tämä valitsee, jääkö katsomaan videota vai ei. Yksittäinen katselu voi olla kuitenkin verrattain monin verroin arvokkaampi, kun katsoja on ensinnäkin oletettavasti asiastasi kiinnostunut, päättänyt itse katsoa jakson, ja varsinkin, jos on katsonut sitä vielä suhteellisen pitkään! Videopodcasteja harvoin selaillaan ns. nollat taulussa, vaan todella katsotaan ja kuunnellaan, mitä niissä sanotaan.

Sitoutuminen on siis lähtökohtaisesti loistavalla tasolla.

Miksi videopodcast sitten olisi hyvä juttu yritykselle?


Videopodcastia kannattaa harkita sisältömarkkinoinnin muodoksi erityisesti silloin, jos yrityksesti toimii jonkunlaisessa asiantuntijabisneksessä. Se toimii tehokkaana ja kuluttajalleen matalan kynnyksen sisältöformaattina oman ajatusjohtajuuden vahvistamiseen, kuten vaikka sinulle ehkä jo tutut blogiartikkelit, LinkedIn-postaukset ja webinaaritkin tekevät.

Toinen hyvä tapa hyödyntää videopodcastia on selittää auki kompleksisempaa ja vaikeammin ymmärrettävää liiketoimintaa, tuotetta tai palvelua. Podcastissa voit avata ongelmia ja kertoa, miten ratkaisusi avulla niitä saadaan ratkaistua.

Muista kuitenkin, että kuten missä tahansa muussakin formaatissa, myös videopodcastissa tärkeintä on sisältö. Älä rakenna kymmenen minuutin mainosta, vaan mieti, millaiset teemat kohderyhmääsi voisivat kiinnostaa, mistä osaat kertoa siten, että tuot lisäarvoa katsojalle ja toki myös, mikä palvelee liiketoimintaasi. Sitten ei muuta kun suunnittelemaan ja kuvaamaan!

Miten lähden videopodcastin kanssa liikkeelle?


Suunnittelu & konseptointi

Kuten minkä tahansa muunkin sisällön, myös videopodcastin tuottaminen lähtee suunnittelusta.

Videopodcastille kannattaa rakentaa alusta asti selkeä konsepti linjaamalla, mitä aihetta se käsittelee, kuka tai ketkä siinä esiintyvät ja millainen on podcastin tyyli.

Älä tee podcastia käsittelemään yritystäsi tai tuotettasi, vaan valitse yksi, kiinnostava otsikko alaltanne, jonka ympärille pyrit rakentamaan sisällön. Tämä helpottaa sekä omaa sisällön suunnitteluasi, että myös katsojaa, kun tämä tietää, mitä on tulossa.

Valitse, kuka tai ketkä ovat juontajia, onko podcast-jaksoissa vieraita, ovatko vieraat organisaation sisältä vai ulkopuolelta. Mieti myös podcastin tyyliä: Onko se rennon keskusteleva, asiantunteva, humoristinen, ajankohtaisiin asioihin tarttuva vai haastatellaanko vieraita enemmän konkretian ja tosielämän kokemusten kautta. Mikä tyyli uppoaa yleisöön parhaiten? Ilmaisena vinkkinä: Yleisesti ottaen tarinat kiinnostavat ihmisiä.

Pohdi myös kuinka pitkiä jaksosi suunnilleen ovat, ja kuinka usein uusia jaksoja ilmestyy.

Käsikirjoita jaksot vähintäänkin alustavasti. Yleensä on hyvä miettiä aiheet useamalle jaksolle, esim. kokonaiselle ”tuotantokaudelle” kerralla.

Tuottaminen

Mieti, missä jaksot kuvataan, millaisella kalustolla ja kuka tuottaa.

Videopodcastissa on tärkeää että kaikkien puhujien ääni on miellyttävän hyvälaatuista, sekä myös kuva ja miljöö miellyttävää katseltavaa. Valaise tila riittävän hyvin ja käytä riittävän montaa kameraa, jotta videoon saadaan dynaamisuutta, esimerkiksi leikkaamalla puhujan kasvoihin ja välillä yleiskuvaan. Tämä edesauttaa sitä, ettei katsoja kyllästy.

Pohdi heti alusta asti, onko kannattavaa hankkia tarvittava kalusto ja tuottaa itse, vai järkevämpää tuottaa jaksot ammattilaisen kanssa.

Heimo on päässyt tuottamaan mm. Magic Cloudin #Pilvessä-podcastin jaksoja, esimerkkituotoksen pääset katsomaan tästä.

Editointi

Editoinnissa videot parsitaan kasaan, leikataan rönsyt pois, päätetään, milloin kamerasta vaihdetaan toiseen ja viimeistellään äänet, värit ja valot. Lisäksi voidaan lisätä esim. puhujien esittelygrafiikat ja tehdä jaksoihin toistuvat lyhyet introt ja outrot.

Lisäksi jaksosta voidaan leikata audioraita ja someen markkinointiklippejä (ks. seuraava kappale!).

Julkaisu

Kun jakso on valmis, ei muuta kun julkaisemaan! Ei kannata lannistua, jos heti ensimmäinen jaksosi ei lähde lentoon, vaan jatkaa sitkeästi julkaisua.

Muista myös tavoitteet podcastin takana: Tarkoitus on rakentaa asiantuntija-asemaa tietyn kohderyhmän keskuudessa, ei ole välttämättä tarkoituksenmukaistakaan tavoitella viraliteettia ja satoja tuhansia katseluita.

Seuraa myös jaksojen dataa ja löydätkö sieltä jotain seikkoja, jotka edesauttavat tai vastaavasti heikentävät katsojapysyvyyttä. Datasta voi aina oppia jotain, mitä tehdä vieläkin paremmin.

Miten videopodcast kannattaa jaella?


Ensinnäkin: Podcast kannattaa ladata useampaan eri kanavaan, jotta se tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön. Tässä tekstissä aikaisemmin esitelty Youtube on varmasti videomuotoisiin podcasteihin se kaikkein toimivin kanava. Sieltä videopodcast on myös helppo upottaa esimerkiksi verkkosivuille, blogiartikkeliin tai uutiskirjeeseen.

Älä kuitenkaan jätä hyödyntämättä myöskään perinteistä audio-podcast-formaattia. Videosta on helppo leikata pelkkä ääniraita, ja julkaista se esimerkiksi Spotifyssä tai jossain muussa podcast-alustassa. Näin sisältö tulee myös niiden saataville, jotka kuluttaavat castinsa mielummin pelkässä äänimuodossa, esimerkiksi autolla ajaessa tai lenkkeillessä.

Tietysti podcastien, kuten minkään muunkaan videon lataaminen Youtubeen tai muihin podcast-alustoihin ei yksistään riitä, varsinkaan, jos kanava ei ole ollut kovin aktiivinen aikaisemmin, vaan videoita kannattaa promota muita kanavia pitkin. Tässä piileekin long-formi-sisällön yksi vahvuus: Yhdestä pidemmästä videopodcast-taltioinnista saadaan leikattua lukuisia lyhytvideoita, joissa nostetaan esiin tärkeitä pointteja ja lisätään kiinnostusta itse päävideoon (tai johonkin muuhun, videoista on moneksi!). Näin saadaan tuotettua monikanavaista sisältöä pitkäksi aikaa samalla vaivalla!

Älä siis lataa kokopitkää jaksoa esimerkiksi Instagramiin tai edes LinkedIniin, vaan promoa jaksoasi lyhyemmillä klipeillä ja pyri saamaan tätä kautta kiinnostuneet katsojat siirtymään Youtuben puolelle.

Pyydä myös podcastissa esiintyvät jakamaan videota omissa kanavissaan, äläkä unohda myöskään maksetun mainonnan mahdollisuuksia!

Bonus: Muut mahdollisuudet

Sen lisäksi, että yritys tuottaisi omaa videopodcastia, on hyvä tietysti huomioida myös muut formaatin tarjoamat mahdollisuudet.

Maailma on jo podcasteja pullollaan, löytyisikö esimerkiksi joku toimialaasi liippaava podcast, jossa yrityksesi voisi olla järkevää mainostaa? Muista myös tässä kohderyhmäajattelu: onko julkaisun yleisö sellaista, joka voisi ostaa sinulta. Tällöin puhutaan kaupallisesta mainosyhteistyöstä, josta on aina mainittava podcastissa erikseen.

Yksi vaihtoehto on, että esimerkiksi itse yrittäjä tai joku muuten näkyvä persoona yrityksen sisältä alkaa tuottaa podcastia omalla nimellään ja kasvoillaan. Tämä voi tuoda myös merkittävää liiketoiminnallista hyötyä. Jos valitset tämän strategian, pidä mielessä, että yrityksen pitää tällöin myös mahdollistaa tuotanto ajan ja resurssien puolesta. Katsoja sitoutuu monissa tapauksissa helpommin toiseen ihmiseen kuin yritykseen, joten tämä voi olla harkitsemisen arvoinen ajatus, jos sopiva persoona löytyy.

Jos saimme kylvettyä tai mahdollisesti lannoitettua ajatuksen siementä yrityksesi omasta videopodcast-toteutuksesta, keskustelemme mielellämme lisää myös mahdollisesta yhteistyöstä toteutuksen tiimoilta!

Sparrataan ideaasi ja katsotaan, olisimmeko me Heimossa juuri oikea kumppani auttamaan teitä viemään videopodcastinne uudelle tasolle. 

Lue lisää videomarkkinoinnista ja somesta:

Videot LinkedIniin – Mitä pitää tietää?
Lue lisää
Yritysesittelyvideo on kasvun sveitsiläinen linkkuveitsi -otsikkoteksti. Kuvassa myös linkkuveitsi-ikoni ja Heimon myyntijohtaja Jani Bieck.
Lue lisää
Videomarkkinointi somessa voi tuoda oikein tehtynä hyviä tuloksia.
Lue lisää