Mobiili on tullut jäädäkseen – näin vastaat videolla monien alustojen haasteisiin

Videotuotanto tarjoaa mahdollisuuksia. Heimo Films Tampere

Mobiililaitteet ovat mullistaneet ja räjäyttäneet sosiaalisen median käytön: se ei ole uutinen enää kenellekään. Somekanavia selataan puhelimella jatkuvasti enemmän.

Kaikkien someen sisältöä tuottavien tahojen on pystyttävä vastaamaan myös tähän uudenlaiseen tarpeeseen: sisällön pitää näyttää hyvältä ja olla tehokasta myös mobiililaitteilla, erilaisilla näytöillä ja vaihtelevissa olosuhteissa.

Tämä koskee myös B2B-kauppaa käyviä yrityksiä, joiden asiakkaat ovat loppujen lopuksi kuitenkin ihmisiä. Nämä ihmiset seuraavat somea pääosin vapaa-ajallaan, jolloin törmäävät sisältöihin. Hyvä sisältö jättää muistijäljen, joka voi vaikuttaa päätöksentekoon. Ja kyllä, myös he seuraavat somea pääosin mobiililaitteilla.

Mobiilin monet mahdollisuudet

Mobiililaitteiden kehittyminen on mahdollistanut täysin uudenlaiset mahdollisuudet tuottaa sisältöä. Vaikka sitä videotuotantoyrittäjän ei välttämättä haluaisi myöntää, on nykyaikaisissa älypuhelimissa jo laadukkaat kamerat kuvanvakauttimineen, joten puhelimenkin avulla on mahdollista tuottaa somekanavissa hyvin toimivaa videosisältöä.

Puhelimet tarjoavat jonkun verran vaihtoehtoja jälkikäsittelyyn, videoiden leikkaamiseen ja esimerkiksi Instagramin filttereiden avulla on mahdollista muuttaa videon tunnelmaa värimaailman kautta nopeasti. Kaikki tämä oman puhelimen avulla.

Somekanavien omat työkalut mahdollistavat myös nykyään seuraajien aivan uudenlaisen sitouttamisen ja aktivoivan sisällön luomisen. Instagram Storyyn saa lisättyä erilaisia kyselyitä, visailuja, kommentointipalkkeja, musiikkia, sijainteja, lähtölaskentoja tai keskusteluja. Nämä toimivat erityisen hyvin esimerkiksi osana videosisältöjen jakamista.

Heitä siis seuraajillesi kysymys, tai laita kiertämään videohaaste!

Mahdollisuuksia, mutta myös vaatimuksia

Pelkästään sisällöntuottajan elämää helpottavaa mobiiliratkaisujen yleistyminen ei kuitenkaan ole, vaan vastapainona tulee liuta asioita, jotka pitää pystyä ottamaan huomioon.

1. Kanavat ja kuvasuhteet

Kanavia on lukuisia erilaisia, ja onkin nähtävä vaivaa, että tuotettu sisältö optimoituisi niihin kaikkiin, useammille eri laitteille. Esimerkiksi Insagramissa videosisältöä on mahdollista käyttää tehokkasti kolmessa eri kuvakoossa.

Instagram Story on sovelluksen tarinaominaisuus, jossa sisällöt on tuotettu pääosin ”pystyyn”, eli suunniteltu katsottavaksi puhelimella, sen ollessa normaalisti pystysuunnassa. Useimmiten siellä jaetaan puhelimella kuvattuja valokuvia tai videoita, mutta yhä useampi yritys on lähtenyt tuottamaan ammattitasoisesti tuotettua materiaalia myös Storyn puolelle, johon iso syy ovat sen monipuoliset sitouttamisen ja aktivoinnin työkalut.

IGTV on Instagramin uusi, erityisesti videoille tarkoitettu ominaisuus. Se mahdollistaa pidempien, yli minuutin pituisten videoiden jakamisen omassa profiilissa. Videot ovat TV:ssä perinteisempään tapaan, eli vaakatasoon kuvattuja. Eli siis samassa muodossa, kuin perinteisemmillä alustoilla, tietokoneella ja vaikkapa Youtubessa. Ne saa jaettua kätevästi myös Instagram-profiilin syötteeseen lyhyempänä teaser-tyyppisenä pätkänä, joka houkuttaa somen selailijat klikkaamaan itsensä katsomaan lisää.

Instagramin tavallisten julkaisujen syöte suosii 4:3-kuvakokoa, myös videoissa. Syötteessä julkaistavat videot voivat olla maksimissaan minuutin mittaisia.

Muissa kanavissa, kuten Facebookissa, LinkedInissä tai Youtubessa kannattaa käyttää edelleen tavallista, vaakasuoran suorakaiteen muotoista videosisältöä. Toisinaan näissäkin kanavissa näkee pystysuoraan kuvattuja videoita, jolloin kummallekin sivulle jää isot mustat laatikot, eikä video hyödynnä koko sitä alaa, joka sille olisi tarjolla.

Käytännössä kaikissa sosiaalisen median kanavissa algoritmit kuitenkin suosivat videosisältöä, ja esimerkiksi Facebookissa se on täysin ylivoimainen sisältötyyppi.

2. Tekstitykset

Mobiililaitteella videosisältöjä katsotaan hyvin erilaisissa olosuhteissa: bussissa tai junassa, hammaslääkärin odotushuoneessa, työpaikan vessassa…

Useimmissa näistä katselu on selailunomaista, eikä videoita tällöin katsota välttämättä äänien kanssa. Jotta viestin saisi välittymään, on syytä varsinkin puheosuuksia sisältävään videoon lisätä tekstitykset. Pieni vaiva, joka kuitenkin auttaa vangitsemaan katsojan täyden huomion.

3. Erotu massasta

Sosiaalisessa mediassa on paljon sisältöä, jota selataan mobiililaitteilla. Positiivisesti erottuu jo sillä, että on huomioinut julkaisualustan vaatimukset ja toteuttanut videon niiden mukaisesti. Tällaisia, hyvää sisältöä tekeviä tahoja on kuitenkin paljon, joten aito erottuminen vaatii panostuksia.

Erottua voi esimerkiksi teknisellä laadulla hienoine leikkauksineen, tunnelmaa rakentavine musiikkeineen ja näyttävine efekteineen. Toinen tapa erottua on mahdollisimman aito ja rehellinen sisältö, esimerkiksi itse yrittäjän kasvoille kerrottuna. Kolmas tapa ovat mukaansatempaavat tarinat.

Toteutuksesta ei kannata tinkiä, jos videosisällöstä haluaa sen täyden potentiaalin repiä irti. Heimo Films auttaa tässä mielellään.

Heimo Films julkaisee helmikuussa 2020 maksuttoman Videomarkkinointioppaan. Tilaa opas ennakkoon, niin saat sen ensimmäisten joukossa käyttöösi.

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

xr:d:DAFs_4jFmos:45,j:8857877466473921661,t:24032615
Lue lisää
B2B-markkinointi orgaanisessa somessa
Lue lisää
Videot & SEO – videoiden hakukoneoptimoinnin ABC
Lue lisää