Videomarkkinointi on yksi tehokkaimmista tavoista sitouttaa asiakkaita, lisätä näkyvyyttä ja vahvistaa brändiä. Yritykset hyödyntävät videoita nykyään yhä enemmän ja monin eri tavoin – jotkut panostavat yksittäisiin taktisiin kampanjoihin, kun taas toiset hakevat pitkäjänteisyyttä jatkuvalla videotuotannolla.
Molemmilla lähestymistavoilla on paikkansa, mutta jatkuva videotuotanto tarjoaa monille yrityksille lisäetuja, kuten ennakoitavuutta, johdonmukaisuutta ja tehokkuutta. Niin sisältöjen jatkuvuuden, säännöllisyyden ja tasalaatuisuuden kuin kustannustenkin osalta.
Tässä artikkelissa käydään muutaman simppelin seikan kautta läpi, milloin jatkuva videomarkkinointi on hyvä valinta ja missä tilanteissa kannattaa harkita projektiluontoista toteutusta.
Videotuotanto projektina – Täsmäiskuja tarpeeseen ilman sitoutumista
Sukelletaan ensimmäisenä projektituotannon maailmaan!
Yksittäinen videokokonaisuus voi toimia tehokkaana kertaluontoisena toteutuksena juuri haluttuun tarpeeseen, mutta sen vaikuttavuus jää usein lyhytaikaiseksi – etenkin jos videon ensisijainen käyttökohde on some tai maksettu mainonta. Toisaalta yksittäinen tuote-esittelyvideo tai asiakasreferenssivideo on käyttöiältään pidempi, monikäyttöinen ja toimii hienosti myös projektituotantona.
Projektituotanto voi keskittyä enemmän tiettyyn, ajankohtaiseen tarpeeseen ja mahdollistaa räätälöidyn, kohdennetun sisällön tuottamisen. Jos tahtotilana on tehdä nimenomaan yksittäinen video vaikkapa myynnin tueksi tai brändin ytimen kiteyttämiseksi, eikä markkinointistrategiaan kuulu esimerkiksi aktiivinen läsnäolo somessa, on yksittäisen tuotannon hankkiminen projektina nappivalinta.
Esimerkiksi tuotteen lanseeraaminen, erityinen kampanja tai tapahtuma voi olla hyvä paikka hyödyntää projektiluontoista videotuotantoa.
Esimerkkejä tilanteista, joissa projektikohtainen videotuotanto on hyvä valinta:
- Tuotelanseeraukset ja -kampanjat: Kun yrityksellä on uusi tuote tai palvelu, video on loistava keino esitellä sen toimintaa ja ominaisuuksia.
- Tapahtumat ja messut: Tapahtumien tai messujen aikana tuotetut videot, esim. Aftermovien (Aftermovien linkki tähän) toimivat hyvin esimerkiksi tapahtuman jälkimarkkinoinnissa. Vastaavasti messuja varten kannattaa tuottaa erikseen messuständillä pyörivä esittelyvideo, jossa esitellään yrityksen palveluita tai tuotteita käytännössä.
- Kausittaiset kampanjat: Esimerkiksi joulukampanjat tai kesärekryt, jotka vaativat monesti myös isompaa markkinointisatsausta, materiaalit niihin tehdään usein juuri tätä tiettyä tarvetta ja ajankohtaa varten ja kestävät tietyn ajan. Tällöin voi olla järkevää tuottaa video(t) projektiluontoisesti.
- Brändin uudistaminen: Jos yritys päättää tehdä brändiuudistuksen, video on loistava työkalu uudistuksen viestimiseen asiakkaille ja sidosryhmille. Brändivideo myös kestää aikaa, eihän brändiäkään olla päivittämässä joka vuosi!
Projektikohtaiset tuotannot täyttävät tiettyjä ajankohtaisia tarpeita, mutta ne eivät aina ole yhtä aikaa kestäviä tai tuo samanlaisia tuloksia kuin säännöllinen ja johdonmukainen videomarkkinointi.
Jatkuva videomarkkinointi – Suunnitelmallinen ja säännöllinen videosisältö osana markkinoinnin strategiaa
Kun pyrit yksittäisten kampanjoiden sijaan (tai ohella!) viestimään säännöllisesti, kirjoittamaan brändisi tarinaa video kerrallaan ja tätä kautta luomaan vahvoja mielikuvia ja pitkän juoksun kestäviä tuloksia, tämä on sinun valintasi. Tällöin sitoudut säännöllisyyteen.
Jatkuvan videomarkkinoinnin tarkoituksena on oikeasti tukea yrityksen strategiaa. Sisältöjä pystytään suunnittelemaan jo kauas katsoen, enemmän ison kuvan kautta. Ennakoitavuus on parempaa: esimerkiksi tammikuussa julkaistavat sisällöt toteutetaan julkaisuvalmiiksi jo marras- tai joulukuun aikana, ja samalla voidaan kuvata vaikka jo kohtauksia helmikuussa julkaistaviin tuotantoihin!
Toteutus jatkuvalla mallilla on erittäin joustavaa. Esimerkiksi Heimon Videopäällikkö-palvelulla suunnittelutyötä tehdään lähtökohtaisesti kuukausittain ja sisällöt voivat vaihdella kuukausien välillä hyvinkin paljon. Joustavuus tulee myös siitä, että mikäli akuutteja tarpeita ilmenee, pystytään nekin toteuttamaan tehokkaasti – soitto Videopäällikölle ja laitetaan hommaa eteenpäin.
Videopäällikkö on kuukausilaskutteinen palvelu, jossa yrityksesi saa säännöllisesti räätälöityä videotuotantoa ja strategista tukea. Etuna tässä on myös se, että kuukausihinta pysyy jatkuvasti samana, jolloin tuotantojen budjetointi on helppoa vaikka koko vuodelle kerrallaan.
Hauskana bonarina mainittakoon, että jatkuvalla videotuotannolla onnistuu toteuttaa myös myös kaikki projektituotanto-kappaleessa mainitut sisällöt!
Kyse ei siis todellakaan ole siitä, että tuotettaisiin pelkkää somesisältöä kuukausittain, vaan jatkuvalla mallilla taittuvat yhtä hyvin niin referenssivideot, myynnintukimateriaalit kuin sisäisen viestinnän videotkin.
Havainnollistetaan asiaa esimerkin kautta. Jatkuvan tuotannon mallissa videomarkkinoinnin vuosikello voisi näyttää vaikkapa tältä:
Tammi-helmikuu: Iso tuotelanseeraus tulossa maaliskuussa. Toteutetaan teasereita tuotelanseerauksesta ja lanseerauspäivänä julkaistava tuote-esittelyvideo, jota voidaan hyödyntää myös myynnin materiaaleissa. Somessa julkaistaan jo aiemmin joulukuussa tehdyt kesärekrykampanjan sisällöt.
Maalis-huhtikuu: Toteutetaan lyhytvideoita uuden tuotteen käyttöön liittyen. Julkaistaan tuotteen lanseerauksen sisältöjä somessa.
Touko-heinäkuu: Toteutetaan muutama asiakasreferenssivideo syksyä varten myynnin tueksi. Julkaistaan kevään aikana kuussa kuvattuja lyhytvideoita.
Elo-lokakuu: Toteutetaan työnantajamielikuvaa tukemaan useampia lyhytvideoita. Julkaistaan asiakasreferenssivideot verkkosivuilla ja muissa kanavissa.
Marras-joulukuu: Toteutetaan alkuvuodesta alkavaan kesärekrykampanjaan sisällöt. Julkaistaan EB-lyhytvideot.
Yhteenveto
Videomarkkinointi ei tänä päivänä ole pelkästään yksittäisiä kampanjoita, vaan enemmänkin pitkäjänteista, yrityksen tarinaa ja persoonaa rakentavaa, jatkuvaa viesintää, joka antaa yritykselle kasvot ja jää mieleen. Ne ajat alkavat olla ohi, kun yksittäisen videon suureen tuotantoon jouduttiin panostamaan hurjia summia rahaa, ja sillä pätkällä mentiin sitten useampi vuosi. Yleisö janoaa uutta ja päivittyvää sisältöä jatkuvasti, ja avainasemassa on itse sisältö, persoonallisuus ja ajankohtaisuus. Toteutusmuoto voi olla hyvin hieman kevyempi ja kustannustehokkaampi.
Projektikohtaisilla tuotannoilla on edelleen oma paikkansa, mutta jos tavoitteena on pitkäjänteinen näkyvyyden rakentaminen ja sitoutuneen yleisön luominen tai brändin tunnettuuden kasvattaminen, on jatkuvaan videomarkkinointin sitoutuminen erittäin hyödyllinen ja kannattava lisäys markkinointistrategiaan!
Suunnittele säännöllistä videomarkkinointia – Lataa maksuton pohja!
Laitoimme jakoon Excel-muotoisen markkinointisuunnitelman pohjan, jonka avulla suunnittelet vaikka koko vuoden markkinointitoimenpiteet kerralla kuntoon – tuotantoaikoja unohtamatta!
Esittelyssä: Videomarkkinointi palveluna – Videopäällikkö
Oletko joskus haaveillut, että tiimissäsi työskentelisi ihan oma videomarkkinoinnin ammattilainen? Onnistuu! Videopäällikkö on paras työkaverisi sytyttävään videomarkkinointiin.
Palvelu tuo oman, nimetyn videonikkarin, ja samalla koko Heimon osaamisen yritykseesi ennennäkemättömän joustavalla kuukausipaketilla ja kiinteällä kuukausihinnalla!