Somemarkkinointi on tarinankerrontaa – miten rakentaa B2B-yrityksen somea?

Somemarkkinointi on tarinankerrontaa myös B2B-liiketoiminnassa.

Jos olet joskus tehnyt somemarkkinointia omalle tai työnantajayrityksellesi, olet saattanut olla tällaisen tilanteen äärellä:

Julkaiset säännöllisesti ja aktiivisesti sisältöä yrityksen sosiaalisen median kanaville: Uutisia, mainoksia, tuotepäivityksiä, tietoa tuotteen tai palvelun ominaisuuksista, joskus jopa sen yhden kuvan pikkujouluista, jonka joku muisti napata. Saatat nähdä näihin oikeasti aikaa ja vaivaa, mutta lopputulema on kuitenkin se, että tulokset, kuten seuraajat, tykkäykset ja kommentit loistavat poissaolollaan, puhumattakaan tarjouskyselyistä tai verkkosivuvierailijoista.

Tunnet huutavasi yksin metsässä. Ketään ei kiinnosta. Turhauttaa. Et ole kuitenkaan yksin tämän haasteen kanssa: Vielä tänäkin päivänä todella moni, varsinkin B2B-yritys kompastuu somemarkkinoinnissa siihen, että sisältö koostuu pelkästä mainostamisesta, tuotteiden ja niiden ominaisuuksien esittelystä ja itsensä kehumisesta.

Selaamme feediä, jossa yritykset luettelevat ominaisuuksia, numeroita ja teknisiä yksityiskohtia, ikään kuin sosiaalinen media olisi digitaalinen ilmoitustaulu. Mutta katsotaanpa rehellisesti: kukaan ei jaksa lukea tai katsoa pelkkää mainosta. Me kaikki, niin kuluttajat kuin B2B-päättäjätkin, haemme somekanavista jotain muuta. Haemme viihdettä, inspiraatiota, samaistuttavuutta.

Käyttäjän somea selaava sormi on armoton, ja se pyyhkäisee heti pois sisällöt, jotka eivät kiinnosta. Tästä ottaa onkeensa yhtä armoton algoritmi, joka lakkaa näyttämästä sisältöjäsi, jos ne eivät resonoi yleisössä.

Nyt on siis opittu, että someen ei pitäisi postata pelkkiä mainoksia. Mitä B2B-yrityksen sitten pitäisi postata sinne herran vuonna 2025?  

Tarinat vetoavat – näin muutat somemarkkinointisi suuntaa

Tarinat kiinnostavat ihmisiä.

Pohjimmiltaan me ihmiset olemme tarinankertojia ja tarinoiden kuuntelijoita. Ne ovat väline, jonka avulla käsittelemme ja ymmärrämme elämää. Tarinat herättävät tunteita, luovat mielikuvia ja auttavat meitä myös tarkastelemaan maailmaa siitä toisen ihmisen perspektiivistä. Ja tämän vuoksi ne myös sitouttavat meidät syvemmin kuin kylmät faktat tai myyntipuheet.

Somemarkkinoinnin perusperiaate on viimeistään nyt muuttunut: Siellä ei vain pyritä olemaan esillä ja ohjaamaan liikennettä verkkosivuille, vaan vaikuttavuutta haetaan ja yleisöä rakennetaan itse kanavan sisällä. Somen rooli markkinointiputkessa ei ole kaupan klousaaja, vaan enemmän brändin ja tunnettuuden rakentaja: Hyödyt tulevat esiin pidemmällä aikavälillä, mutta myös kestävämmin.

Ihmisluontoon juurtuneet periaatteet pätevät myös B2B-maailmassa. Vaikka yrityspäättäjät tekevät harkittuja ja usein monimutkaisia päätöksiä, he ovat loppujen lopuksi ihmisiä. He tekevät valintoja luottamuksen, tunteen ja ymmärryksen pohjalta. On merkitystä, onko brändisi jo ennakkoon tuttu ja jäänyt asiakkaasi mieleen, kun tämä ryhtyy tekemään ostopäätöstä.

Tarinallinen somemarkkinointi luo pohjan kestävälle suhteelle potentiaalisen asiakkaan kanssa, rakentaen perustan, jolle myöhempi myyntityö voi rakentua luontevammin ja tehokkaammin. Tarinoissa on myös se hyvä puoli, että niitä ei tekoäly voi korvata, eivätkä aitoa elettyä elämää voi myöskään kilpailijat kopioida.

Tehdäänpä yksi asia heti tässä kohtaa selväksi: Tarinankerronnalla somemarkkinoinnissa EI tarkoiteta ainoastaan yrityksesi syntytarinaa.

Kyse on enemmänkin kokonaisuutena aidosta ja läpinäkyvästä sisällöstä, joka vie yleisön kulissien taakse ja tutustuttaa sitä kautta yritykseesi ja sen ihmisiin.

Lähestulkoon kaikki somekanavat toimivat nykyisin ns. video-first-periaatteella, joten käsittelemme tässä tekstissä somemarkkinointia erityisesti liikkuvan kuvan kontekstissa.

Yrityksen somemarkkinointiin ryhtiä lyhytvideoiden avulla

Somevideo on tehokas formaatti somemarkkinointiin.

Tilaa näppäränä kertatoteutuksena 8 lyhytvideon paketti, jolloin saat sisältöä somemarkkinointiin pidemmäksi aikaa, tai valitse jatkuvaan yhteistyöhön soveltuva Videopäällikkö-kokonaisuus.

Millaista sisältöä B2B-yrityksen kannattaa käyttää somemarkkinoinnissa 2025?

Mitä sinne someen sitten oikeastaan voisi jakaa, kun oma toiminta tuntuu kuivalta, sieltä ei löydy sketsin aiheita, ja työtäkin tehdään isoilta osin toimistolla näyttöpäätteen ääressä: Ketä se kiinnostaa?

Jokaisen yrityksen arki tarjoaa kuitenkin lukemattomia tarinoita, jotka odottavat vain kertomistaan. Arki tarjoilee erilaisia sattumuksia, monenlaisia persoonia, vaikeuksien kautta voittoon -tyyppisiä tilanteita, myös niitä tapauksia, kun homma ei ole mennyt ihan putkeen… Kyse on siitä, miten ne tunnistetaan ja puetaan kiinnostavaan muotoon, joka puhuttelee esimerkiksi LinkedIn- tai Instagram-yleisöä. Koottiin tähän muutamia konkreettisia ideoita tarinalliseen sisältöön, jolla rakennat brändiä ja luottamusta somemarkkinoinnin kautta:

Työntekijöiden ääni ja yrityskulttuuri:

Simppeliä: Yrityksesi parhaat tarinankertojat ovat yrityksesi ihmiset. Esittele tiimiläisten persoonaa ja harrastuksia tai tarjoa kurkistus näiden työpäivään MyDay-tyyppisellä. Mieti tiimiläisiä yksilönä: Onko joku esimerkiksi päätynyt yritykseen hommiin hauskan sattumuksen kautta, kokenut ikimuistoisen ensimmäisen päivän tai kokenut huikeita opin paikkoja. Rehelliset ja aidot hetket kulissien takaa rakentavat luottamusta herättävät kiinnosta brändiäsi kohtaan.

 

Asiakaslähtöiset tarinat ja case-esimerkit:

Mitään ei voita hyvää asiakastarinaa. Millainen haaste tai tavoite asiakkaallasi oli, miten se ratkaistiin? Asiakastarinavideot tai case-tarinat tarjoavat katsauksen yrityksesi ydintekemiseen, ja ovat monesti sitä kaikkein vaikuttavinta sisältöä. Ne eivät ole mainoksia, vaan esimerkkejä todellisesta arvosta ja todistus osaamisestanne.

Pyydä asiakkaitasi kertomaan omin sanoin heidän kokemuksistaan, tai vaihtoehtoisesti kuvaa itse lyhyesti case-tyyppisesti projektin tavoitteita, konkreettisia toimenpiteitä ja tuloksia. Formaatiksi voi testata nykyisin esim. podcast-tyyppistä asettelua perinteisemmän haastattelu-scenen sijaan.

Nämä tarinat puhuvat puolestaan ja tarjoavat sosiaalista todistusvoimaa, joka on äärimmäisen arvokasta myös B2B-myynnissä.

 

Prosessit, innovaatiot ja asiantuntijuus:

Miten tuotteesi tai palvelusi oikeastaan syntyy? Mitä tapahtuu, ennen kuin tuote saapuu asiakkaalle tai miten valmistaudut aina ennen palvelun toteuttamista? Miten prosessit ovat syntyneet, ja millaisten käänteiden kautta on päädytty juuri näihin?

Lyhyet videot avaavat esirippua itse tekemiseen: Tämä on usein sitä kaikista kiinnostavinta ja koukuttavinta sisältöä. Samalla ne rakentavat asiantuntija-asemaa ja tarjoavat vahvistusta palvelusi laadulle. Usein se sinulle niin arkinen asia on katsojalle erittäin kiinnostavaa. Kiinnostavien kulmien löytämiseen kannattaa tarvittaessa hankkia ulkoinen kumppani jeesaamaan!

 

Vastuullisuus ja vaikuttavuus:

Jos yrityksellänne on vastuullisuusteemoja, kannattaa myös näistä ehdottomasti rakentaa tarinoita somemarkkinointiin. Pidä kuitenkin huoli, että se mitä markkinoit, on oikeasti totta! Vastuullisuus on yhä tärkeämpi osa B2B-ostopäätöksiä, ja monet yrityspäättäjät hakevat kumppaneita, joiden arvot ovat linjassa omien kanssa. Nämä tarinat eivät ainoastaan paranna imagoa, vaan voivat olla ratkaiseva tekijä valintaprosessissa. Ne viestivät arvoista, jotka usein heijastuvat myös liiketoiminnallisiin päätöksiin.

 

Opettavat ja oivaltavat sisällöt:

Jakakaa asiantuntemustanne ja auttakaa asiakkaitanne ratkomaan heidän haasteitaan. Aina parempi, jos saat esimerkiksi Instagramin kysymysboxin avulla yleisöltäsi aitoja kysymyksiä, joihin vastaat. Lyhyet vinkkivideot, selitysvideot monimutkaisista aiheista tai webinaarien pätkät voivat olla äärimmäisen arvokkaita. Tällä tavoin rakennatte mielikuvaa alan johtavana asiantuntijana, joka pyrkii aidosti auttamaan ja tarjoamaan lisäarvoa. Tämä nostaa yrityksestänne ensimmäisenä mieleen, kun asiakkaalla syntyy tarve. Se on kuin antaisi apua pyytämättä – ja kaikki tietävät, miten arvokasta se on.

Älä puhu yleisluontoisesti lukemalla tekoälyn tai Googlen tarjoamia vastauksia, vaan kerro, miten juuri TE tämän asian ratkaisistte!

Myös maksettu somemarkkinointi on muuttunut: ei enää pelkkää mainosta

Myös maksetun somemarkkinoinnin vaatimukset ovat vähitellej muuttuneet.

Kuluttajat ja yrityspäättäjät ovat kyllästyneet perinteiseen, suoraviivaiseen mainostamiseen. Ihmiset selaavat syötteitään vauhdikkaasti, ja heti mainosmaiselta näyttävä sisältö tunnistetaan ja skipataan välittömästi. Tehokkaimmat maksetut mainokset eivät enää näytä mainoksilta, vaan kiinnostavalta, kanavan valtavirtaan sulautuvalta sisällöltä. Niiden tavoitteena on herättää huomio ja kiinnostus, ja esitellä oma viesti ikään kuin varkain siinä samalla.

Tämä tarkoittaa, että myös maksetussa somemarkkinoinnissa toimivat tarinankerronnalliset elementit. Sen sijaan, että pusket suoraan myyntiviestiä tai luettelet ominaisuuksia, pyri luomaan mainoksia, jotka kertovat lyhyen, koukuttavan tarinan tai esittelevät ongelman ja ratkaisun inhimillisellä tavalla, johon katsojan on helppo samaistua.

Parhaat sisällöt selviävät A/B-testaamalla erilaisia mainosmuotoja. Somemarkkinoinnin etuna on se, että voit sisällyttää samaan kampanjaan lukuisia eri mainossisältöjä, joita voit hioa ja kehittää datan pohjalta, ja löytää juuri ne omaa yleisöä kiinnostavat kulmat.

Lyhytvideot ja muut somevideot vahvistavat yrityksen brändiä ja kasvattavat tätä kautta myös myyntiä.

Heimolta saat apua videoiden toteutuksen lisäksi myös niin orgaaniseen kuin maksettuunkin somemarkkinointiin. 

Menestyminen vaatii uudenlaista ajattelua

Somemarkkinoinnissa menestyminen vaatii siis uudenlaista lähestymistapaa ja ehkä myös tarkastelua sen tavoitteisiin: Millaisia mittareita markkinoinnille asetetaan, mitä sillä halutaan saavuttaa ja millä aikavälillä?

Somemarkkinointi ei enää aina vuonna 2025 tarkoita pikavoittojen tavoitteloa, ainakaan myynnille, vaan enemmänkin yrityksen tunnettuuden rakentamista kanavan sisällä, josta se sitten konkretisoituu myös liiketoiminnalliseksi tulokseksi. 

Mieti, mitkä ovat ne aidot, kiinnostavat ja ainutlaatuiset tarinat, joita juuri se teidän yrityksenne voi kertoa.

Heimo on erikoistunut B2B-yritysten videomarkkinointitarpeisiin mm. myynnin kasvattamisessa, somemarkkinoinnissa ja maksetussa mainonnassa.

Tutustu valmiiksi paketoituihin täsmäratkaisuihimme  eri tarpeisiin, tai jos tahdot laittaa koko putken kerralla kuntoon, tsekkaa Videopäällikkö-palvelu!

Lisää sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:

Valitse sopiva videoalusta videoiden upottamiseen verkkosivuille.
Lue lisää
IT-yrityksen markkinointiin kannattaa hyödyntää liikkuvaa kuvaa. Videot ohjelmistoalan markkinoinnissa tuovat mitattavia ja selkeitä tuloksia.
Lue lisää
Videomarkkinointi B2B:ssä: Näin teet sitä myyntiprosessin eri vaiheissa.
Lue lisää