Videot ja SEO – Optimoinnin ABC

Videot & SEO – videoiden hakukoneoptimoinnin ABC

Videosta on tullut hallitseva voima digitaalisessa mediassa, paitsi sosiaalisen median eri kanavissa, maksetussa mainonnassa, mutta myös verkkosivuilla. Ihmiset eivät kuitenkaan löydä sivuillesi vahingossa, vaan videosisällöistä kannattaa ottaa ilo irti myös hakukoneoptimoinnin näkökulmasta, jotta ne ovat juuri oikean kohdeyleisön löydettävissä helposti.

Tässä artikkelissa kerromme, mikä merkitys videoilla on hakukoneoptimoinnissa, miten hakukoneoptimoit videosi, ja miten voit seurata videon vaikutusta hakukonenäkyvyyteen datan pohjalta.

Videosisällön kasvava merkitys hakukoneoptimoinnissa

Videot ovat nousseet keskipisteeseen digitaalisessa maailmassa, ja ne ovat valloittaneet niin yleisön kuin hakukoneetkin. Videosisällön kasvavaan merkitykseen myös hakukoneoptimoinnissa löytyy kolme syytä: videoiden pilviin noussut kulutus, hakukoneiden suosiollinen videokohtelu ja videoiden panos verkkosivustojen sijoituksiin.

Videon kulutuksen nousu

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka nostavat videosisällön roolia hakukoneoptimoinnissa, on kuluttajien kasvava halu kuluttaa niitä. Nykyinen suuntaus korostaa siirtymistä videosisältöön, kun ihmiset hakevat yhä enemmän viihdettä, informaatiota ja inspiraatiota nimenomaan videomuodossa. Videoiden voima piilee kyvyssä pakata runsaasti tietoa napakkaan, mukaansatempaavaann pakettiin, mikä tyydyttää nykyajan malttamattomien käyttäjien toiveen nopeasta ja kiinnostavasta sisällöstä.

Hakukoneiden suosio videoita kohtaan

Ihmisten kulutustottumusten mukaisesti myös hakukoneet painottavat entistä enemmän multimediasisältöä, erityisesti videoita. Googlen tavoite on tarjota käyttäjilleen mahdollisimman osuvia vastauksia näiden esittämiin hakuihin, ja se on tietoinen myös käyttäjien mieltymyksistä videosisältöihin.

Google omistaa myös YouTuben, maailman toiseksi suosituimman hakualustan, se mainostaa voimakkaasti myös haussaan YouTube-sisältöä. Videoita näkyykin yhä useammin myös Googlen hakutulossivuilla ja ne erotetaan tavallisista tekstihauista visuaalisesti, jolloin videot näyttäytyvät houkuttelevana.

Videot Google-sijoitustekijänä

Videoilla on usein jopa ratkaiseva rooli tärkeiden verkkosivustojen sijoitusmittareiden parantamisessa. Niillä on huomattava vaikutus käyttökokemukseen, koska ne tarjoavat arvokasta, relevanttia sisältöä interaktiivisessa muodossa. Videoiden parissa vierailija viettää enemmän aikaa sivustolla ja ne voivat vähentää merkittävästi todennäköisyyttä, että sivustolta poistutaan heti. Nämä ovat signaaleja hakukoneille, että sisältö vastaa käyttäjän hakuihin ja on kiinnostavaa, jolloin sivustoa myös näytetään enemmän ja korkeammilla sijoutuksilla.

Video yksin ei siis ole avain onneen, vaan videoiden olisi oltava myös laadukkaita ja relevantteja. Tällöin ne myös saattavat houkutella muita sivustoja linkkaamaan kyseiseen sisältöön tai muuten jakamaan sisältöäsi, millä on myös suora vaikutus SEO-sijoituksiin.

Miten hakukoneoptimoida video?

Hyvä! Nyt kun on tiedossa, että videolla on vaikutusta SEO:on, voimme sukeltaa katsomaan siitä, miten sitä videota sitten optimoidaan. Tässä tekstissä käymme läpi kolme video-optimoinnin osa-aluettaalueeseen: fiksutalustapäätökset, houkuttelevan ja optimoidun sisällön tekemisten, sekä avainsanojen, metadatan ja esteettömyystoimenpiteiden optimoinnin.

Valitse sopiva alusta tarkoituksen ja resurssien mukaan

Sopivan alustaratkaisun valitseminen on ensimmäinen askel videohakukoneoptimoinnissa. Alusta tarkoittaa sitä teknistä ratkaisua, johon lataat videosi, ja josta se upotetaan sivuillesi pyörimään. Vaihtoehtoja ovat itseisännöinti, ammattimaisen kolmannen osapuolen palvelun käyttö tai YouTuben tai Vimeon kaltaiset alustat. Kullakin alustalla on vahvuutensa ja heikkoutensa, kannattaa siis valita omiin käyttötarkoituksiisi parhaiten istuva ratkaisu.

Lataamalla videon omalle verkkopalvelimellesi ja isännöimällä sitä itse saat täyden hallinnan, mutta se vaatii teknistä osaamista. Lisäksi videon toistaminen käyttää palvelimesi omaa kaistaa, jolloin sivuston latausaika voi hidastua erityisesti korkealaatuisissa videoissa. Useimmissa tapauksissa videon lataaminen ulkoiseen palveluun on toimiva ratkaisu.

Ulkoisia palveluita on kahdenlaisia: yleisiä videonjakosivustoja, kuten YouTube tai Vimeo, tai ammattimaisempia ratkaisuja, jotka ovat luotettavia ja toimivia, mutta usein kallimpia.

Videonjakosivustot ovat käyttäjäystävällisiä ja ilmaisia, mutta niissä on määrätyt säännöt, algoritmit ja mainosten sijoittelut, jotka voivat vaikuttaa videosi tehokkuuteen. Positiivisena asiana on kuitenkin se, että tällöin videosi ovat löydettävissä myös kyseisistä palveluista, ellet ole piilottanut niitä. Videoita toistetaan tällöin ko. palvelun palvelimelta, jolloin sivustosi voi latautua vastaavasti nopeammin.

Esimerkiksi Heimon sivuille videot on upotettu Vimeosta, mikä on ollut varsin toimiva ratkaisu.

Kiinnostavuus pääosassa SEO-ystävällisessä videosisällössä

Seuraava askel on luoda sisältöä, joka kiinnostaa yleisöäsi ja on myös hakukoneiden ymmärrettävissä. Videon pituudella ja rakenteella on yhä useammin väliä: pyri kertomaan asiasi riittävän tiiviissä, mutta kuitenkin informatiivisessa paketissa. Mene heti asiaan saadaksesi katsojan optimaalisen sitoutumisen. Tätä helpotat myös silmiinpistävällä ja brändi-identiteettiäsi kielivällä thumbnail-pikkukuvalla, josta käy myös heti ilmi videon tarkoitus ja sisältö, ja joka houkuttelee klikkaamaan sen käyntiin.

Avainsanat, metatiedot ja saavutettavuus

Videon optimoinnin kolmas pilari pyörii avainsanojen strategisen käytön, kattavan metatietojen ja videoiden saavutettavuuden parantamisen ympärillä. Nämä elementit ovat ratkaisevan tärkeitä hakukoneille, jotta ne pystyvät käsitemään sisältöäsi ja arvottamaan sen suhteessa kilpailijoihin, ja näin tarjoamaan samalla paremman katselukokemuksen yleisöllesi. Tee avainsanatutkimusta, rikasta videoitasi tarkoilla metatiedoilla ja tee sisällöstäsi saavutettavampaa tekstityksellä.

Selvitä, millä avainsanoilla sisältöösi liittyviä asioita haetaan, ja pyri upottamaan niitä videosi tietoihin, kuitenkin siten, että ne tukevat videon viestiä. Täysin irralliset avainsanat Google havaitsee nopeasti, ja rankaisee näkyvyyttä rankalla kädellä, joten panosta avainsanoilla siihen, että videostasi potentiaalisesti kiinnostuneet löytävät sen helpommin. Pidä mielessä nyrkkisääntö, että hakukone pyrkii aina näyttämään sisältöä, joka vastaa käyttäjän hakuun parhaalla mahdollisella tavalla. Hyödynnä avainsanoja myös videotasi kuvaavissa metatiedoissa, jotka auttavat hakukoneita luokittelussa.

Paranna videoiden käytettävyyttä litteroinnilla ja tekstityksellä – tämä on elintärkeää, jotta videosi ovat saavutettavissa myös kuulovammaisille tai kielimuurista kärsiville katsojille, ja se auttaa myös hakukoneita ymmärtämään sisältöäsi. Videota kulutetaan muutenkin huimasti ilman ään
iä, joten tekstittämällä varmistat, että viestisi menee perille.

No mites se analytiikka?

Kun olet nähnyt vaivaa videosi optimointiin, haluat varmasti myös nähdä, kuinka optimointi vaikuttaa sivustosi hakukonenäkyvyyteen.

Hakukonemenestystä kannattaa seurata esimerkiksi Google Analyticsin, Search Consolen ja avainsanojen suunnittelijan kautta. Lisäksi on olemassa kasoittain ulkoisia palveluita, joilla voit seurata esimerkiksi sitä, miten sivustosi sijoitus tietyillä hakusanoilla kehittyy ajan mittaan (esim. Semrush). Hyviä hakukoneoptimoinnin mittareita, joiden kautta videon vaikuttavuutta voi seurata ovat esimerkiksi seuraavia:

  • Napsautussuhde (CTR): Näyttökertojen ja klikkauksien suhde.
  • Sivuilla (tai yksittäisen videon parissa) vietetty aika
  • Sivuille upotettujen videoiden katselukerrat
  • Välitön poistumisprosentti
  • Eniten linkitetyt sivut: Kuinka usein ja mille ulkoisille sivustoille sivujasi on linkitetty
  • Yksittäisen sivun vierailumäärät
  • Yksittäisen sivun hakukonesijoitus tietyllä hakusanalla

Muista, että hakukoneoptimointi, myöskään videoiden avulla, ei ole kertaluonteinen ponnistus. Se on jatkuva prosessi, joka vaatii jatkuvaa kokeilua ja parantamista.

Seuraa kokonaisuutta useampien eri mittareiden kautta ja vertaa sitä aiempaan, jolloin pystyt seuraamaan kehitystä ja tekemään tarvittaessa toimenpiteitä. Tutki, testaa, ota oppia onnistumisistasi ja kompastumisestasi ja ennen kaikkea pyri palvelemaan asiakastasi entistä paremmin myös videosisällön avulla!

Kaipaatko jeesiä videoiden kanssa? Anna meidän auttaa!

Heimo Films tarjoaa videotuotannon ratkaisut erityisesti myynnin, markkinoinnin & rekrytoinnin tarpeisiin. Tuotannon suunnittelu lähtee sinun tarpeesi selvittämisestä, ja tämän jälkeen rakennamme yhdessä juuri siihen vastaavan ratkaisun.

Tutustu lisää palveluihimme, jätä suoraan tarjouspyyntö tai laita viestiä myyntitiimillemme, niin saadaan hommat alulle sitäkin kautta! 🔥

 

Lisää tekstejä videomarkkinoinnista:

Hanki videot yritykselle musitilistan vinkkien avulla.
Lue lisää
Videomarkkinointi somessa voi tuoda oikein tehtynä hyviä tuloksia.
Lue lisää
Sisältömarkkinointi: Suunnittele jatkuvat sisällöt näiden kolmen vaiheen kautta
Lue lisää