Videotuotannon 7 seikkaa, jotka mullistavat maailman vuoteen 2030 mennessä

Youtube on maailman suosituin videoalusta. Videoita kulutetaan yhä enemmän mobiililaitteilla.

Videotuotanto 2030-luvulla, oli aihe, jota Heimon kehityspäällikkö ja strategi Jyri käsitteli viime vuoden lopulla. Hän rakensi skenaariotyöskentelyn keinoin erilaisia vaihtoehtoja sille, miten videoiden kuluttaminen, käyttö yrityksissä ja myös tekeminen tulevat kehittymään vuoteen 2030 mennessä.

Kolmesta skenaariosta valikoitui yksi todennäköisin, jota työstettiin pidemmälle ja hyödynnetään muun muassa Heimon strategiatyössä.

Tässä blogikirjoituksessa nostamme Jyrin tutkimuksesta esiin kymmenen keskeistä pointtia, joilla on laajoja vaikutuksia myös muiden, kuin videontuotantoyritysten elämään.

1. Ihmisten kärsivällisyys heikkenee

Uudet sukupolvet ovat entistä kärsimättömämpiä. Tämä on havaittavissa jo nyt, mutta tulevaisuudessa trendi tulee kasvamaan räjähdysmäisesti.

Videotuotannossa tämä näkyy lyhyiden videoiden yleistymisessä, mistä esimerkiksi uusi somepalvelu TikTok on osoitus. Jo minuutin videot ovat aivan liian pitkiä tuleville sukupolville, sillä tieto ja viihde halutaan heti. Markkinoinnissa tarina pitää pystyä jatkossa tiivistämään jopa 10-15 sekuntiin. Pidemmät videot ovat lähinnä Youtuben arkistokamaa, jota löytävät ainoastaan sitä etsimällä etsivät.

2. Interaktiivisuuden kaipuu

Käyttäjiä pyritään sitouttamaan entistä enemmän osallistamalla heitä interaktiivisin keinoin. Näin toimii jo nyt VR-teknologia, jossa käyttäjä pääsee seikkailemaan virtuaalimaailmassa mielensä mukaan. Instagramin kysely- ja keskustelutyökalut ovat vielä pientä sen rinnalla, mitä tuleman pitää.

Teknologia tulee mahdollistamaan paljon, ja toistaiseksi voidaan vain arvailla, millaisia ominaisuuksia lähitulevaisuuden videotuotanto tarjoaa: Avainsaoja ovat uudenlaiset, osallistavat työkalut ja ominaisuudet. Näitä myös yritysten pitää pystyä hyödyntämään markkinoinnissaan, jotta eivät tipu kovan kilpailun kelkasta.

3. Mobiililaitteet

Mobiililaitteiden yleistymisen jatkuminen ei varmasti yllätä ketään. Mobiilin merkitys kasvaa niin videoiden kulutuksessa, kuin tuotannossakin. Edistyneimmät laitteet ovat jo nyt tarpeeksi tehokkaita ja tallentavat kuvaa ja ääntä loistavalla laadulla, joten laadukkaita videoita kyetään tuottamaan niiden avulla. Älypuhelimiin on tarjolla myös jopa ilmaiseksi editointiohjelmia, joilla saadaan vähintäänkin kohtalaista jälkeä.

Mobiililaitteiden osuus videoiden kulutuksesta hipoo pian täyttä sataa. Analoginen mainos-TV on mennyttä kalua, ja yhä useammalle tietokonekin on työkalu, jota ei vapaa-ajalla enää avata, vaan multimediasisällöt nautiskellaan yhä useammin taskusta löytyvän älykapineen kautta. Ja miksi ei nautittaisi? Mobiililaitteet ovat kätevän kokoisia, nopeita ja nykyisin myös hyvällä näytön resoluutiolla varustettuja.

Myös videomarkkinoijat tuottavat sisältönsä entistä enemmän mobiililaitteiden tarpeisiin, mikä näkyy esimerkiksi erilaisina kuvasuhteina, tekstityksinä ja kuten edelläkin mainittiin, videoiden kompaktina mittana.

4. Globalisaatio

Globalisaatio tuo kuluttajien saataville enemmän mahdollisuuksia. Tämä vaikuttaa suoraan markkinointiin. Suomalaisille yrityksille on tyypillistä, että markkinointi on ensimmäinen asia, josta karsitaan tiukan paikan tullen. Videotuotanto on yksi markkinoinnin kalleimmista investoinneista, olkoonkin, että antaa myös paljon takaisin.

Tämän mentaliteetin on kuitenkin muututtava, muuten kansainväliset kilpailijat vievät asiakkaat. Siellä ei pelätä panostaa markkinointiin, vaan yritykset satsaavat merkittävästi uusille markkinoille astuessaan. Jos kotimaiset yrityksemme eivät vastaa tähän, jää käteen vain luu.

Videota hyödynnetään jatkuvasti enemmän markkinoinnissa, ja onkin perusteltavasti ennustettavissa, että myös suomalaiset yritykset, jotka eivät ole ennen videota hyödyntäneet, ajautuvat globalisaation myötä kokeilemaan liikkuvaa kuvaa.

5. Koulutus ja oppiminen

Kulutettavasta videosisällöstä yhä isompi osa tulee olemaan kouluttamiseen ja uuteen oppimiseen avustavaa. Tällaisia ovat esimerkiksi tutorial-videot.

Maailman suurin videoalusta Youtube on jo nyt maailman toiseksi käytetyin hakukone. Sieltä haetaan viihteen lisäksi paljon ohjeita, neuvoja ja apua ongelmiin. Tällaisella sisällöllä myös yritykset pystyvät hyödyntämään Youtuben hurjan käyttäjäpotentiaalin, oli sisältö sitten kuntosaliliikkeitä tai kokkausreseptejä.

6. Videon laatu, käyttöikä ja pituus

Videosta ennustetaan tulevan enemmän ”kulutustavaran” kaltaista ja kertakäyttöisempää, kuin nykyisin. Tällöin niiden tekniseen laatuun ei välttämättä koeta niin tärkeäksi panostaa, koska uutta sisältöä on saatava jatkuvasti ulos. Ei ole aikaakaan ”hinkata”. Tietynlainen trendi ovat ”kotivideot”, joita ei editoida juurikaan.

7. Sisällön merkitys kasvaa

Kaiken pohjana on entistäkin enemmän sisältö. Se ei enää riitä, että kuva liikkuu ja toitottaa tarjouksia, vaan videon pitää kertoa tarinaa, ja herättää tunteita. Ammattimaisesti suunniteltu dramaturgia ratkaisee.

Vaikka laadullisiin vaatimuksiin voidaan vastata jopa mobiililaitteilla ja pienillä lisävarusteilla, on tarinan kertominen selkeässä videomuodossa isoin haaste, johon kysytään osaamista ammattilaisilta. Erityisesti, kun tämä tarina pitää pystyä tiivistämään yhä lyhyempään mittaan, ovat ammattikäsikirjoittajat haluttuja muutaman vuoden päästä.

xr:d:DAFs_4jFmos:45,j:8857877466473921661,t:24032615
Lue lisää
B2B-markkinointi orgaanisessa somessa
Lue lisää
Videot & SEO – videoiden hakukoneoptimoinnin ABC
Lue lisää