Videot verkkokauppaan – Miten se tehtiin?

Kesäkuun ensimmäinen päivä Heimo Films ravisteli suomalaista videotuotantoalaa, kun se avasi videotuotantopalveluiden myymiseen keskittyneen verkkokaupan. Kauppa on alalle hyvin epätyypillinen ratkaisu, johtuen huomattavista eroista videoissa, niiden tuotannossa ja myös asiakkaiden tarpeissa. Pitkään on ajateltu, että jokainen tuotanto pitää räätälöidä alusta asti asiakkaalle, eikä videotuotetta voida monistaa. Suurin osa alan yrityksistä ei pidä verkkosivuillaan edes alkaen-hintoja.

Vaikka räätälöitävää palvelua arvostetaan syystäkin, tekee se usein ostamisesta turhan vaikeaa ja vaivalloista. Varsinkin, kun asiakkaalle ei aina ole selvää, eikä pidäkään olla, mitkä asiat videon hintaan loppuviimeksi vaikuttavat, ja tämän voi olla vaikeaa arvioida omaa tarvettaan. Vallitseva käsitys on, että pidempi video on aina kalliimpi. Tämä pitää oikeastaan hyvin harvoin paikkansa.

Heimon visioon on perustamisesta asti kuulunut se, että haluamme tehdä videoiden ostamisesta ja hyödyntämisestä helppoa ja hoitaa liiketoiminnan ymmärrettävällä kielellä, ilman ammattislangia. Video on tehokas viestinnän keino, jonka haluamme olevan yhä usemman ulottuvilla. Haluamme, että asiakkaalle tuotanto on aina positiivinen kokemus prosessin alusta loppuun saakka.

Myös ajatus verkkokaupasta on kytenyt jo pidemmän aikaa, sitä on haastettu ja palloteltu, ja nyt, koronakriisin aiheuttamien poikkeusolojen ja vapautuneen ajan myötä ryhdyttiin toimeen. Alusta asti oli toki selvää, että kaikkia palveluita ei, ainakaan vielä, ole mahdollista tuotteistaa niin tiukasti, että verkkokauppa olisi käypä alusta.

Avainsana oli tuotteistus. Valtaosa asiakkaistamme on kasvuhakuisia yrityksiä, joihin olemmekin kohdistaneet myyntiämme ja tuotteitamme jo aikaisemmin. Tämä oli siis hyvä lähtökohta myös verkkokaupan palvelutarjonnan pohjaksi. Sitten mietimme, missä asioissa voimme yrityksiä videon keinoin auttaa, ja paketoimme neljän teeman ympärille erilliset videotuotteet:
Myynti, markkinointi, rekrytointi ja informaatio.

Käytännössä kaikki kaupan neljä videotuotetta olivat meillä olemassa jo aiemmin, nyt ne vain paketoitiin kauniisti ja selkeästi.

Kuin sattumalta, jokaiselle tuotteelle löytyi myös ennestään jo referenssivideo. Näiden ympärille rakentuivat tuotepakettien sisällöt, jotka mahdollistivat myös kiinteiden hintojen sorvaamisen tuotteille. Asiakas tietää, mitä saa, ja esimerkkivideo toimii mallina siitä, minkä tasoista ja tyyppistä jälkeä on luvassa. Tuotekuvaukset, kuvauspäivien sisällöt ym. on pyritty kirjoittamaan mahdollisimman selkeästi auki, jotta asiakas tietää mahdollisimman hyvin, mitä ostaa.

Vastaavasti myöskään Heimolle ei muodostu tällöin riskejä työn tekemisestä polkuhintaan, kun molempien osapuolten tiedossa on heti kättelyssä, mikä tuotannon sisältö on.

Oma kiva lisänsä olivat lisäpalvelut, jotka saatiin lisättyä kauppaan. Näiden avulla asiakas saa heti selkeää käsitystä tietysti esimerkiksi näyttelijöiden tai kuvasuhdeversiointien hinnoista, mutta alkaa myös alitajuisesti jo suunnitella ja ideoida videota. Tämä nopeuttaa prosessia, kun itse tuotanto saadaan käyntiin.

Tuotteistuksen jälkeen mietittiin alusta loppuun osto- ja tuotantoprosessi sekä asiakaspolku, jotta asiakas saa jokaisessa vaiheessa tarpeeksi informaatiota kaivatessaan, eikä luottamus pääse lopahtamaan missään kohtaa.

Lopulliseen muotoonsa nämä tietysti muodostuvat vasta seuraavassa vaiheessa, kun alamme kerätä kauppaan liittyvää palautetta ja tutkia tarkemmin dataa. Valmistahan näissä hommissa harvemmin on, ja prosessia hiotaan jatkuvasti, jotta asiakkaita voitaisi palvella entistä paremmin!

Joko sinä kävit tutustumassa Heimon verkkokauppaan? Iskitkö jopa tilausta uuniin? Jos et vielä, käy katsomassa: kauppa.heimofilms.fi ja anna meille palautetta! Palautetta voi antaa klikkaamalla tästä ja täyttämällä lomakkeen.

refeblogi2
Lue lisää
eetu_blogi
Lue lisää
jani_blogi
Lue lisää