Videot yritykselle: Videotuotannon ostajan muistilista

Hanki videot yritykselle musitilistan vinkkien avulla.

Jos olet hankkimassa videoita yritykselle, ja varsinkin, jos niiden hankkiminen on uutta, olet tullut oikeaan paikkaan! Tähän artikkeliin olemme kasanneet pienen muistilistan, mitä jokaisen videotuotantoa hankkivan kannattaa ottaa huomioon tuotantoa tilatessa ja videotuotantokumppania valitessa.

Heimo Films on vuonna 2019 perustettu videotuotantoyritys Tampereelta, ja tavoitteemme on tehdä videoiden hankkimisesta yrityksille mahdollisimman helppo, sujuva ja mukava prosessi, joka ei turhia kuormita tai kuluta arvokasta aikaasi. Tutustumalla artikkelin vinkkeihin jo ennen kuin tilaat tuotannon etenee prosessi astetta mukavammin ja mutkattomammin kaikkien osapuolten kannalta.

Artikkelissa käsitellään:

  1. Mitä videoita haluat tehdä?
  2. Kuka suunnittelee videot yritykselle?
  3. Mihin haluat käyttää videoita?
  4. Mikä on riittävä taso tuotannolle?
  5. Paljonko budjettia on tuotantoon ja jakeluun?
  6. Ketkä vastuussa organisaatiostasi?
  7. Milloin tarvitset valmiit videot yrityksellesi käyttöön?

1. Mitä videoita haluat tehdä?

Tilaaminen lähtee tietysti liikkeelle tarpeesta. Sinulla on ehkä jo selvät sävelet, vaatimukset ja ajatukset, millaisia videoita yritykselle tarvitset: Kaipaat vaikkapa tunnelmallista pätkää messuille, useamman lyhytvideot kokonaisuutta somekäyttöön tai referenssivideota avainasiakkaastasi. Tällöinhän tarjouksen pyytäminen sujuu helposti, varsinkin kun nykyisin yhä useampi videotuottaja erikoistuu johonkin tiettyyn videotyyppiin. Aina suora videotarve ei kuitenkaan ole vielä ihan tiedossa, eikä tarvitsekaan onneksi olla!

Ammattitaitoisen videotuotantokumppanin kanssa voit istahtaa alas, keskustella tilanteestasi ja tarpeestasi, ja tämä osaa keskustelun pohjalta suositella, sopisivatko sinulle rekrytointivideot, tuote-esittelyvideot tai vaikka ne lyhyet somepätkät.

Esimerkiksi me Heimossa tarjoamme tällaisia maksuttomia videotuotanto-jutustelutuokioita, joissa autamme sinut oikealle polulle. Pääset halutessasi varaamaan ajan sellaiseen täältä!

2. Kuka suunnittelee videot yritykselle?

Vähän edelliseenkin kohtaan viitaten, on hyvä määrittää jo alkuvaiheessa, kuka suunnittelee videot ja minkä tietojen pohjalta suunnittelua lähdetään tekemään. Saattaa olla, että sinulla on jo selvä ajatus ja idea videolle, mutta yleensä ei haittaa vaikkei olisikaan. Videontekijät kysyvät oikeat kysymykset, laittavat mielellään luovuutensa peliin ja auttavat suunnittelussa. Voit pyytää vaikka jo tarjousvaiheessa mukaan pientä ideaa, millaiselle pohjalle videotasi voitaisi lähteä rakentamaan.

Pohjalle kannattaa kuitenkin antaa muutamia valmiiksi mietittyjä perustietoja: Onko sinulla esimerkiksi jo ennalta suunniteltu kohderyhmä, ja mitkä ovat tavoitteet, joita videolla haluat saavuttaa? Nämä auttavat merkittävästi suunnittelutyössä, jolloin haluttuun lopputulokseen päästään nopeammin.

3. Mihin haluat käyttää videoita?

Jo ennen tuotannon tilausta on hyvä uhrata ajatusta myös jakelulle.

Mihin yrityksesi aikoo videoita käyttää ja missä kanavissa? Esimerkiksi TV-mainonnassa pyöritettävä video eroaa huomattavasti somepätkästä sekä käsikirjoituksen, tuotannon laajuuden, teknisen toteutuksen mutta monesti myös ihan ideankin osalta. Myös esimerkiksi taustamusiikin tai näyttelijätyön käyttöoikeudet ja sen myötä hinnat saattavat erota levityskanavasta riippuen.

Kun pystyt kuvailemaan käyttötarkoitustasi mahdollisimman tarkasti, osaa myös tuottaja tehdä tarjouksen kerrasta oikein ja sisällyttää siihen tarvittavat työt, kuten tekstitykset, tarvittavat kuvasuhdeversioinnit ja mahdolliset kolmannen osapuolen työt, kuten taustamusiikit.

Julkaisukanavalla voi olla myös omia teknisiä erikois-specsejä, joiden mukaisesti esitettävä videomateriaali on toimitettava. Tällaisia ovat ainakin monet tienvarsi- ja muut led-näytöt. 

4. Minkä tasoista videota yrityksesi oikeasti tarvitsee? 

Kun kanavat ja tavoitteet ovat hallussa, on helppo vetää yhteen, minkä tasoisen tuotannon todella tarvitset. Vaikkapa somekäyttöön tehtävä video ei nimittäin tarvitse välttämättä elokuvatason kalustoa ja monipäistä tuotantotiimiä, ja toisinpäin.

Niin leffakameroilla hienossa studiossa kuvatuille mainoselokuville, kuin kännykällä kuvatuille klipeille on aikansa ja paikkansa. Mieti siis, mikä on se taso, millä Sinun tuotantosi on tarpeen toteuttaa. Tätä varten kannattaa vertailla useampien videotuottajien työn jälkeä esimerkiksi referenssien muodossa. Jokaiselle tyylille löytyy varmasti tekijä, ja jotkut videot pystyt nykyisin loihtimaan jopa itse!

5. Paljonko budjettia on käytössä videon tuotantoon? Entä jakeluun?

Sitten tietysti se raha! Hankintaa tehdessäsi sinulla on varmasti jo jonkunlainen ajatus siitä, paljonko siihen on rahaa käytettävissä. Voit käyttää videotuotannon budjetoinnin apuna Heimon valmiiksi hinnoiteltuja videokokonaisuuksia, jotka on rakennettu tyypillisesti usein kysyttyjen yritysvideo-tyylien pohjalle. Lisäksi on hyvä huomioida, että hintaan voivat vaikuttaa ulkopuoliset näyttelijät tai muut vastaavat lisäpalvelut.

Huomioi budjetoidessa myös se, että rahaa jää myös videon jakeluun, kuten mediabudjettiin. Ei ole nimittäin kenenkään etu, että hieno uusi video ei tavoita ansaitsemiaan silmäpareja, paraskaan video kun ei yksinään pysty tuottamaan haluttuja tuloksia, jos sitä ei näe kukaan.

Kannattaa kertoa suunniteltu budjetti jo tarjouspyynnön yhteydessä, jolloin videotuottaja näkee heti, onko tuotanto hänen tarjoomaansa sopiva, ja aikaa säästyy, jos ei ole.

6. Kuka on vastuussa?

Mieti vähintäänkin sisäisesti, kuka tai ketkä organisaatiostasi ovat vastuussa kyseisestä videotuotantoprojektista. Kun projektille on selkeät vastuuhenkilöt, sujuu viestintä mutkattomasti ja tuotanto etenee jouhevasti vaihe vaiheelta.

Mieti myös, onko kaikilla mukana olevilla varmasti aito rooli tuotannon etenemisessä, liian monta kokkia kun ei takaa hyvää soppaa, ja sama pätee myös videotuotantoon. Tämä korostuu erityisesti, kun yritetään saada aikatauluja kaikille sopiviksi ja toisaalta myös videon muutoskierroksilla: tällöin kannattaa yleensä katselmoida video projektitiimin kesken esimerkiksi yhteisessä palaverissa ja kerätä kaikkien muutostoiveet ja huomiot kerralla yhteen. Näin ei synny rikkinäisiä puhelimia tai tarpeetonta sinne-tänne-vekslaamista, jos useampi henkilö kommentoi vedosta suoraan tuottajalle. Myös se vaikuttaa osaltaan sujuvaan tuotantoon ja siihen, että saat videon yrityksellesi käyttöön aikataulun mukaisesti. 

7. Milloin tarvitset valmiin videon yrityksesi käyttöön?

Mieti myös ajoissa, koska tarve valmiille videolle on ja tee tilaus ennakoivasti, jotta tuotanto ehditään saada varmasti laadukkaasti valmiiksi.

Yleensä videoiden suunnittelu ja käsikirjoitus ottaa hieman aikaa, minkä lisäksi aikataulut täytyy saada sovittua kaikille kuvauksiin osallistuville sopiviksi. Kuvausten jälkeen esimerkiksi Heimon prosessi on nopea. Se etenee siten, että vedokset valmiista videoista tulevat nähtävillesi viimeistään kaksi viikkoa kuvauspäivästä. Tämän jälkeen voit kommentoida niitä kahden muutoskierroksen aikana, ja kommenttien pohjalta videot tehdään valmiiksi ja toimitetaan yrityksesi käyttöön.

Autamme mieluusti tekemään videot yrityksellesi!

Yritysvideo tuo yrityksesi parhaat puolet esiiin kiinnostavalla tavalla.

Heimon palvelutarjoomasta löydät valmiiksi hinnoitellut videokokonaisuudet esim. myynnin, markkinoinnin ja rekryviestinnän tarpeisiin. Jatkuvampaan tai usein toistuvaan tarpeeseen tutustu myös Videopäällikkö-palveluun!

Lue lisää videotuotannosta yrityksille:

B2B-myyntiprosessi voi saada uusia ulottuvuuksia videoiden avulla
Lue lisää
Videomarkkinointi somessa voi tuoda oikein tehtynä hyviä tuloksia.
Lue lisää
Sisältömarkkinointi: Suunnittele jatkuvat sisällöt näiden kolmen vaiheen kautta
Lue lisää